Cara Mohon dan Semak Status Bantuan Prihatin Nasional | BSH Bujang 2021

KEMASKINI BANTUAN PRIHATIN NASIONAL 2020 BAGI INDIVIDU BUJANG

CARA DAFTAR BAHARU BSH UNTUK INDIVIDU BUJANG 

UNTUK DAFTAR DAN SEMAKAN STATUS BSH BUJANG | BANTUAN PRIHATIN NASIONAL 2020 
KLIK SINI!! – MOGA BERJAYA

SEKIRANYA ANDA TERMASUK DALAM GOLONGAN YANG PERLU DAFTAR, UNTUK DAFTAR DAN SEMAKAN STATUS BSH BUJANG | BANTUAN PRIHATIN NASIONAL 2020 

KLIK SINI!! – MOGA BERJAYA

—————————————————

SEMAKAN DAN PERMOHONAN BSH BUJANG

Sukacita dimaklumkan bahawa Bantuan Sara Hidup Rakyat bagi kategori bujang kini dibuka semula. Ia susulan daripada pengumuman Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng. BSH kategori bujang sebanyak RM300 akan mula dimasukkan ke dalam akaun penerima mulai penghujung Mac 2020.

Permohonan BSH bujang boleh dilakukan mengikut butiran berikut.Menurut Menteri Kewangan, penerima wang BSH sebanyak RM300 itu nanti mula dikreditkan pada penghujung Mac 2020. Senarai penerima BSH bagi kategori bujang diambil daripada pangkalan data BSH tahun 2019.

Untuk info, kategori bujang tidak perlu membuat kemaskini kerana data penerima akan diguna daripada tahun 2019. Bagi golongan bujang yang telah menerima BR1M pada 2019, secara langsung akan menerima BSH bujang 2020.

Semakan status permohonan Bantuan Sara Hidup Bujang boleh dibuat menerusi portal MyBSH di https://bsh.hasil.gov.my/SemakanBujang.aspx

Namun berdasarkan info terkini berikut disenaraikan individu yang tidak layak menerima bantuan sara hidup rakyat tahun ini, antaranya:

 1. Pendapatan melebihi RM4,000 sebulan
 2. Menetap di luar negara
 3. Pasangan bukan warganegara / ibu bapa tunggal / janda / duda yang tidak mempunyai anak
 4. Gagal mengemukakan dokumen sokongan semasa membuat permohonan
 5. Memiliki dua atau lebih perniagaan milikan tunggal
 6. Memilik Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT)
 7. Pemegang saham / pengarah syarikat
 8. Memiliki kenderaan dalam negara melebihi 2,000cc
 9. Memiliki kenderaan luar negara melebihi 1,400cc
 10. Memiliki motosikal melebihi 500cc
 11. Transaksi milikan hartanah melebihi RM500,000

TARIKH BAYARAN BANTUAN SARA HIDUP BUJANG

DIKEMASKINI..

Kementerian Kewangan akan meneruskan program Bantuan Sara Hidup (BSH) bagi tahun 2020 berjumlah RM300 bagi kategori isi rumah yang akan mula diagihkan pada 20 Januari 2020.

Proses agihan akan melalui fasa tapisan yang diperoleh daripada agensi kerajaan yang berkaitan bagi memastikan golongan berpendapatan rendah (B40) yang benar-benar layak sahaja untuk menerima BSH 2020.

Lim berkata, pangkalan data BSH 2019 sudah melalui beberapa proses tapisan daripada agensi kerajaan antaranya status pemilikan kenderaan yang realistik bagi golongan berpendapatan rendah (B40) untuk memastikan mereka yang memerlukan sahaja menerima BSH.

Katanya, bagi memastikan program kali ini disasarkan kepada mereka yang benar-benar layak, tempoh permohonan dan pengemaskinian akan dibuka mulai 1 Februari hingga 15 Mac ini.

“Selain daripada kategori isi rumah, permohonan untuk BSH 2020 juga dibuka bagi kategori bujang berumur 40 tahun dan ke atas seperti yang diumumkan dalam Ucapan Belanjawan 2020.

UNTUK YANG BELUM MEMBUAT PERMOHONAN BSH BUJANG BOLEH MOHON SECARA ONLINE

Mohon Sekarang!!

Advertisement


(Visited 70 times, 1 visits today)

One Pingback

Leave a Comment